top of page

Sansedeprivation

High Five without Hands
Senior mand med maske

Der er fare for sansedeprivation hvis mængden af sansestimuli bliver kraftigt reduceret.

Ved fravær af sansestimuli opstår der uorden i hjernens integration af sanserne og det er vanskeligt for hjernen at skabe en helhed.

Hvis du frarøves sansestimuli vil din generelle trivsel og sundhed blive påvirket, og det er individuelt hvordan du påvirkes. Nogle mennesker bliver indadvendte, andre reagerer med vrede og irritabilitet, og hukommelsen, følelserne og koncentrationsevnen påvirkes.

Gummihandsker
Curtain Duo
Ung pige med maske

Hudsult, også kaldet taktil deprivation, er et begreb der får meget omtale i forbindelse med coronanedlukning, isolation og restriktioner. 

I perioder hvor muligheden for at blive berørt af andre mennesker, at mærke kropskontakt og nærhed er begrænset, er det vigtigt at få stimuleret følesansen på anden vis. 

Manglende stimulering af følesansen hindrer produktionen af hormonet oxytocin, hvilket kan give følelsen af rastløshed, irritation, kortluntethed og/eller tristhed, appetitløshed og ensomhed. 

For at komme hudsulten til livs eller i forkøbet kan sansen stimuleres ved bruse-, kar- eller havbade, ved at smøre sig ind i cremer eller ved tørbørstning, motion, dans, smil og humor. 

Badesalte & Tilbehør
Spa Pool
bottom of page